Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

На березі Бузького лиману, за 40 кілометрів від Миколаєва, розташоване село Парутине. Воно приваблює туристів не лише мальовничими краєвидами, а й романтикою античності. Саме там розташований Національний історико-археологічний заповідник “Ольвія”.



Про село Парутине у своїх творах згадував ще Геродот. Античне місто-державу заснували на початку VI століття до нашої ери. Воно проіснувало майже тисячу років.

У перекладі з грецької “Ольвія” означає “щаслива”. У вересні 2021 року виповнюється 100 років, відколи городище взяли під державну охорону.

Рай для археологів

Відома археологиня Алла Буйських вважає “Ольвію” унікальною пам’яткою світового масштабу. На відміну від античних пам’яток у Середземному морі – Італії, Греції – чи в Туреччині, українська територія ще недостатньо досліджена.

Читати  Додатки для пошуку житла за кордоном

“Тут немає ані середньовічного культурного шару, ані сучасного міста. Ольвія є справжнім парадізом для професійних археологів”, – зазначила Буйських.

Зевсів курган

Античне городище на Миколаївщині почали розкопувати 120 років тому. Донині археологи щороку знаходять нові поховання та артефакти. Цілий комплекс пам’яток стародавнього міста-держави розташований на 300 гектарах.

Однією з найвідоміших локацій Ольвії є Зевсів курган. Він розташований у центрі городища, його звели ще у II столітті нашої ери. Пам’ятка добре збереглася, але її розграбували ще до того, як про неї стало відомо археологам.

Читати  Забирають навіть дешеве: найдивніші речі, які туристи крадуть з готелів

“Скоріш за все, тут поховали особу чи осіб, які мали статус у міській ієрархії. Міська аристократія або навіть вихідці із храмового жрецтва”, – розповів історик Валерій Чернявський.

За його словами, оскільки курган розграбували, наразі точно сказати, кого там поховали, не можна. Ймовірно, вміст пам’ятки розікрали за кілька разів.

Будинок Бахтова

Заслужений художник України Володимир Бахтов мешкає за 350 метрів від “Ольвії”. Він усе життя присвятив заповіднику та навіть стилізував під нього власне житло.

Читати  Від Бурдж Халіфи до Музею майбутнього: 5 must-visit локацій в Дубаї

“Люди знають мою любов до каменю й дарують їх мені. Майже у кожному дворі є античний камінь або в фундаменті, або курятник може бути збудований із частин від кургана”, – зауважив Бахтов.

Античну державу художник зображає на своїх роботах у різних техніках, особливу увагу надає офорту – витисканню на мідних або цинкових пластинах. Частина робіт присвячена містичному ритуалу давніх людей – ініціації. Його учасники переживали транс і своєрідне переродження у печерах.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *