Але родовище природного газу горить вже понад 50 років. За цей час тут утворилася вогняна западина, яку називають кратером Дарваза.

Надсекретна таємниця СРСР серед пустелі

Туркменські спеціалісти заявляють, що кратер утворився ще у 1960-их роках, але його виникнення замовчували до 1980-их років. За радянської влади газ і нафта були високо цінованими товарами в Туркменістані. Ймовірно, тому усі документи про створення кратеру не розробили або дуже якісно засекретили.

Є лише інформація, що у Каракумській пустелі радянські геологи бурили нафту в 1971 році. Коли вони натрапили на родовище газу, то утворились 3 великі западини. Щоб запобігти витоку метану в атмосферу, подейкують, що геологи запалили родовище, думаючи, що воно згорить за лічені тижні. Кратер Дарваза має 69 метрів ширини та 30 метрів глибини, і він досі охоплений вогнем.

З початку 2010-их кратер почали активно відвідувати туристи. Щороку сюди приїжджає близько 6 тисяч мандрівників, щоб побачити на власні очі, як палаючий Колізей вночі освітлює небо серед неосяжної Каракумської пустелі.