Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Національний архів Швеції вже передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика.

Оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше за 311 років потрапить в Україну. Як повідомив президент України Володимир Зеленський під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 25-ї річниці Конституції України, один з найважливіших історичних документів України всі бажаючі зможуть побачити в Софійському соборі.



Зараз Конституція Орлика, написана на латині, зберігається в Національному архіві Швеції. В Україну її привезуть разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика та гетьмана Івана Мазепи.

Читати  Тюльпанові поля Буковини розквітли

Національний архів Швеції вже передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика.

“Одна вже вранці виставлена ​​у фойє Верховної Ради. Друга буде в Офісі президента. Третя – в Конституційному суді України. Після його поновлення і перезавантаження”, – уточнив Зеленський.

Конституція Пилипа Орлика була прийнята в квітні 1710 року на козацькій раді в місті Бендери. Тоді це була територія Османської імперії. Козаки і старшини виявилися там після невдалої для них Полтавської битви. Повна назва Конституції “Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького”. Вона має преамбулу, 16 статей і присягу гетьмана. Конституція була укладена в двох примірниках: староукраїнською і латинською мовами. Документ староукраїнською мовою зберігається в Москві.

Читати  Оновлено правила в'їзду (транзиту) до Угорщини.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *