Загальна інформація

Іспанія є однією з найбільших держав Європи. Вона займає практично весь Піренейський півострів, а також охоплює: Балеарські й Пітіузькі острови в Середземному морі та Канарські в Атлантичному океані. Загальна площа територій королівства становить близько 504,8 тисячі квадратних кілометрів. Столицею Іспанії є Мадрид.

Іспанія омивається водами Середземного моря та Атлантичного океану. При цьому із заходу вона розділяє кордон із Португалією, з північного сходу – із Францією та Андоррою, а з півдня – із Гібралтаром.

Після Швейцарії Іспанія вважається найвисокогірнішою державою в Європі. Це й не дивно: плоскогір’я і гори займають 90% від її території. Наприклад, плоскогір’я Месета займає майже половину держави.

Іспанське узбережжя багате на кручі, дюни, довгі пляжі, покриті галькою або піском. Частина галісійського узбережжя нагадує фіорди Норвегії, а Атлантичне узбережжя (північна сторона) рясніє мисами (переважно вапняковими), маленькими печерами. Узбережжя Середземномор’я кишить готелями та пляжами, але все ж на ньому залишилися місця з лагунами, пустельними болтами (наприклад, Кото доку).

Цікаві факти про Іспанію:

  1. Сучасна назва España, що вперше була дана королівству фінікійцями (España), а потім карфагенянами (Ispania), в перекладі звучить як “земля кроликів”. Греки ж придумали цьому півострову іншу назву – “Земля призахідного сонця” або Hesperia. А жителі Африки дали Іспанії назву Iberia, що в перекладі – “Земля річок”. Hispania – сучасна назва королівства була придумана римлянами.
  2. До кінця XV століття Іспанія була розбита на кілька королівств, кожне з яких мало свою культуру та мову. Після укладення шлюбу Ізабелли Кастильської та Фердинанда Арагонського – монархів-католиків Кастилії та Арагони, була заснована Іспанська імперія.
  3. Іспанською мовою розмовляють приблизно 437 мільйонів осіб. Це друга мова у світі за популярністю. На території самої Іспанії поширено кілька діалектів: астурійський, каталонський, арагонський, галісійський, окситанський і баскський.
  4. На чолі королівства Іспанія з 1713 року стоять монархи династії Бурбонів.
  5. За кількістю історичних об’єктів, які знаходяться під охороною ЮНЕСКО, Іспанія входить в першу трійку країн, поступаючись Італії та Китаю. У королівстві розташовані 44 культурні, архітектурні та історичні пам’ятки.
  6. У Мадриді знаходиться ресторан Restaurante Botín (Каса Ботин) – перший ресторан у світі, який функціонує з 1725 року.
  7. Іспанський гімн, хоч і має слова, але виконується тільки в музичній версії на всіх заходах. Це пов’язано з поділом Іспанії на автономії, які так і не прийшли до єдиної думки з приводу слів.
  8. В іспанців на першому місці – сімейні цінності. Тому кількість пар, які розлучаються, становить не більше 17%, і тільки 5% дітей виховується в неповних сім’ях.
  9. В Іспанії існує традиція мати подвійне прізвище: одну по матері та другу по батькові.
  10. У Новорічну ніч іспанці з’їдають 12 виноградин під бій курантів, вірячи, що їм буде таланити увесь рік.