Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Іспанія подарувала світові не тільки фламенко і кориду, сангрію і гаспачо. Далеко за межі країни розлетілася слава про неймовірні архітектурні творіння Гауді та вражаючі сюрреалістичні полотна Сальвадора Далі. Дізнайтеся більше про найпопулярніші курорти Іспанії, визначні пам’ятки, особливості погоди та культуру цієї країни в нашій статті!



Загальна інформація

Іспанія є однією з найбільших держав Європи. Вона займає практично весь Піренейський півострів, а також охоплює: Балеарські й Пітіузькі острови в Середземному морі та Канарські в Атлантичному океані. Загальна площа територій королівства становить близько 504,8 тисячі квадратних кілометрів. Столицею Іспанії є Мадрид.

Іспанія омивається водами Середземного моря та Атлантичного океану. При цьому із заходу вона розділяє кордон із Португалією, з північного сходу – із Францією та Андоррою, а з півдня – із Гібралтаром.

Читати  На зустріч з динозаврами: Рівне запрошує в Парк Юрського періоду

Після Швейцарії Іспанія вважається найвисокогірнішою державою в Європі. Це й не дивно: плоскогір’я і гори займають 90% від її території. Наприклад, плоскогір’я Месета займає майже половину держави.

Іспанське узбережжя багате на кручі, дюни, довгі пляжі, покриті галькою або піском. Частина галісійського узбережжя нагадує фіорди Норвегії, а Атлантичне узбережжя (північна сторона) рясніє мисами (переважно вапняковими), маленькими печерами. Узбережжя Середземномор’я кишить готелями та пляжами, але все ж на ньому залишилися місця з лагунами, пустельними болтами (наприклад, Кото доку).

Цікаві факти про Іспанію:

  1. Сучасна назва España, що вперше була дана королівству фінікійцями (España), а потім карфагенянами (Ispania), в перекладі звучить як “земля кроликів”. Греки ж придумали цьому півострову іншу назву – “Земля призахідного сонця” або Hesperia. А жителі Африки дали Іспанії назву Iberia, що в перекладі – “Земля річок”. Hispania – сучасна назва королівства була придумана римлянами.
  2. До кінця XV століття Іспанія була розбита на кілька королівств, кожне з яких мало свою культуру та мову. Після укладення шлюбу Ізабелли Кастильської та Фердинанда Арагонського – монархів-католиків Кастилії та Арагони, була заснована Іспанська імперія.
  3. Іспанською мовою розмовляють приблизно 437 мільйонів осіб. Це друга мова у світі за популярністю. На території самої Іспанії поширено кілька діалектів: астурійський, каталонський, арагонський, галісійський, окситанський і баскський.
  4. На чолі королівства Іспанія з 1713 року стоять монархи династії Бурбонів.
  5. За кількістю історичних об’єктів, які знаходяться під охороною ЮНЕСКО, Іспанія входить в першу трійку країн, поступаючись Італії та Китаю. У королівстві розташовані 44 культурні, архітектурні та історичні пам’ятки.
  6. У Мадриді знаходиться ресторан Restaurante Botín (Каса Ботин) – перший ресторан у світі, який функціонує з 1725 року.
  7. Іспанський гімн, хоч і має слова, але виконується тільки в музичній версії на всіх заходах. Це пов’язано з поділом Іспанії на автономії, які так і не прийшли до єдиної думки з приводу слів.
  8. В іспанців на першому місці – сімейні цінності. Тому кількість пар, які розлучаються, становить не більше 17%, і тільки 5% дітей виховується в неповних сім’ях.
  9. В Іспанії існує традиція мати подвійне прізвище: одну по матері та другу по батькові.
  10. У Новорічну ніч іспанці з’їдають 12 виноградин під бій курантів, вірячи, що їм буде таланити увесь рік.
Читати  В Австралії побудували найменший у світі мобільний нічний клуб: це рекорд

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *