Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Мавританський палац

Власником будівлі з 78 кімнатами був начальник канцелярії Суворова Іван Куріс. Кажуть, тут навіть були дзеркальні сходи, а замість частини стелі акваріум з рибами. Зараз же споруда не має даху, а замість підлоги – трава.



Палац назвали мавританським через стиль, адже він зовсім не характерний для споруд півдня України: зубчасті стіни, вікна різних форм, тераси, напівкруглі сходи, аркові ворота, різні куполи та елементи готики.

Це архітектурна пам’ятка державного значення. Хоч вона й огороджена на реконструкцію, але на місці є охоронець, тому потрапити всередину можна, попросивши його про це.

Читати  10 головних помилок, які роблять мандрівники в Парижі

Вовче лігво

Це одна з тих садиб, яка окутана містичними легендами. В ній жив один із найвідоміших пацієнтів Зігмунда Фрейда – Сергій Панкеєв, якому уві сні ввижалися білі вовки, що сидять на дереві під вікном, а потім один із них стрибає всередину. Фрейд для анонімності називав його людиною-вовком, тому і садиба генерала Дубецького отримала таку назву.

У цій споруді вже впав дах, а поміж стінами росте трава і дерева, але від цього вона має ще більш містичний вигляд.

Читати  SkyUp анонсував польоти до Стамбулу ще з двох українських міст

Мангейм

Колись тут було поселення німецьких колоністів, яке й називалося Мангейм. Костел Різдва Пресвятої Діви Марії збудований у традиційному стилі старої Європи: напівкругла стіна із п’ятьма арками. З приходом радянської влади храм почав занепадати. Сьогодні це пам’ятка архітектури місцевого значення.

Дача Параскева

Будівля зведена в готичному стилі: вежі, балкон з балюстрадами, вікна, загострені доверху і тераса. Дача належала купцеві грецького походження. За легендою, останній власник програв будинок в карти.

Сьогодні замок є адміністративною будівлею санаторію “Аркадія”, тому вхід всередину і на балкон закритий.

Читати  Lufthansa запустить прямі рейси зі Львова до ще одного міста Німеччини

Оранжерея Маразлі

У дореволюційні часи тут був прекрасний парк і дві будівлі – верхня і нижня дача. Одна з них – на березі моря. Це і не дивно, адже власником був тодішній міський голова Одеси – Григорій Маразлі. Все, що залишилося – оранжерея.

Сама будівля складається з трьох частин – центральної й двох бокових, всі зі скляним дахом. На її території невелика штучна водойма і пологий кам’яний грот з трьома проходами всередину. У підвалі колись була котельня. Зараз залишилася лише металева частина купола будівлі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *