Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Одна за одною країни світу послаблюють карантинні обмеження і навіть заявляють про можливе відкриття своїх кордонів. Що це означає для українців? Чи можливі цього літа відпустки у популярних напрямках?



— В Україні не найбільший рівень захворюваності на Covid-19, тож нас чекають усюди, де ми відпочивали завжди. Можливо, ми будемо не у першій хвилі туристів, але й не в останній. Навіть зараз наземні кордони у нас не закриті, хоч випускають лише тих, у кого є посвідка на проживання – тобто додому ти поїхати можеш, а просто відпочити – поки що ні. Але це тимчасово, – розповідає керівник туристичної компанії Ірина Бірук.

Деякі світові авіакомпанії вже розпочали продаж авіаквитків з України на червень. Та від їх придбання застерігає Міністерство інфраструктури. Ці дати, найімовірніше, доведеться переносити, бо пасажирські перевезення ще не запрацюють.

А коли ж тоді планувати відпустки 2020? Ймовірно, на липень. Країни вже зараз розробляють системи роботи під час пандемії, і вже можна зробити перші висновки щодо того, де відпочити буде безпечніше.

Загальна тенденція для всіх країн – перші два тижні на відпочинок прийматимуть власних громадян і на них відпрацьовуватимуть системи безпеки. Далі, в середині червня, почнуть пускати сусідів по кордону, створюючи так звані безпечні коридори, а також країни, що ефективно подолали коронавірус, і лише після цього, на початку липня, кордони, вірогідно, відкриються для України. Як це буде? Ми розпитали представників сфери туризму.

  • Албанія
Читати  Бразилія відкриє кордони для туристів без COVID-сертифікатів

Найпопулярнішими місцями відпочинку країни є морський курорт Дуррес, містечка Вльора та Саранда на Адріатичному узбережжі. Є навіть курорт з кулінарною назвою Борщ. В Албанії майже 500 км берегової лінії і пляжів. Туроператори обіцяють вартість відпочинку “за ціною Одеси” – тур на тиждень зі сніданками обійдеться вам у $250-300 (не враховуючи авіапослуг).

Країна, ймовірно, однією з перших відкриється для туристів з України. До кінця травня планують відкрити наземні кордони для найближчих сусідів Чорногорії, Сербії та Македонії та запустити внутрішню авіацію, після 15 червня заїхати зможуть представники інших країн ЄС. Прийом туристів регулюватиме спеціальний протокол. Для його дотримання і контролю за кожним готелем закріплять людину, яка пройшла навчання від Міністерства туризму.

— За протоколом, всі бари і ресторани працюватимуть на літніх майданчиках. Готелі зобов’язані дотримуватися підвищених заходів безпеки, обов’язкова дезінфекція місць загального користування. Замість шведського столу ми переходимо на систему а-ля-карт (обслуговування за меню, – Ред.). Туристам вимірюватимуть температуру двічі на день – вранці і ввечері – і вестимуть суворий облік, – розповідає Тетяна Байрактарі, генеральний директор туристичної компанії та власниця мережі готелів в Албанії.

Одразу після прибуття до країни жодних довідок про проходження тесту не вимагатимуть – лише виміряють температуру.

  • Туреччина

Найбільші курорти Туреччини у місті Анталія вже готуються до прийому туристів. Відкритися планують і знайомі українцям Мармарис та Бодрум. Вартість путівки у готель 4 зірки із харчуванням в середньому становить €400-500. Ймовірно, €100-150 доведеться заплатити за переліт.

Читати  В ОАЕ можна відвідати "палац з привидами"

Авіацію в країні планують запустити 15 червня. Вона літатиме у 19 напрямках. Прийматимуть передусім азійські країни, а також Німеччину, Австрію, Швейцарію, Норвегію. За декілька тижнів перелік розширять. Країна планує встановити спеціальні лабораторії в аеропортах курортних міст і проводити ПЛР-тестування кожного туриста в день прибуття.

— Тест займе лише 2-3 хвилини. Це не створить черг, результати прийдуть за 5 годин. Якщо коронавірус підтвердять, туриста відразу ізолюють у карантинну кімнату, швидка забере його у лікарню. All inclusive залишається – ви зможете замовити все, що забажаєте, однак лише через офіціанта. Наші лікарі встановили потрібну місткість хлору у басейнах, а також те, що в морі, дотримуючись дистанції, заразитися неможливо, – стверджує керівник мережі готелів у м. Анталія Ніхат Парлак.

Турецьке МЗС анонсувало компанію з повернення туристів. Дипломати в телефонному режимі проводитимуть переговори з країнами для того, щоб дозволити повернути відпочивальників.

  • Грузія

У Грузії точно відкриється найвідоміший морський курорт Батумі на березі Чорного моря. Щодо інших уряд поки вирішує. Тут можна забронювати проживання на будь-який смак, але влада радить робити це лише у готелях, роботу яких контролюватимуть. В середньому відпочинок в країні обійдеться вам у €350-400 зі сніданками (не враховуючи авіа).

Країна веде перемовини з Ізраїлем, Латвією, Литвою, ОАЕ та Бахрейном, де так званий пік зараження вже пройдено. В аеропортах тут планують проводити миттєві тести для кожного, що затримає туристів приблизно на годину. Туристичні готелі відпрацювали системи безпеки, приймаючи своїх громадян на обсервацію. Додому повернулося 30 тис. людей, а за увесь час перехворіло лише 650. Тепер персонал грузинських готелів ділиться досвідом навіть з міжнародними партнерами та чекає рекомендацій від ВООЗ.

— Ми, передусім, чекаємо рекомендацій від Міжнародної асоціації туризму та ВООЗ. Вони розробляють єдині правила для туризму в усьому світі. Насамперед це авіаперевезення і те, як ми будемо приймати людей в аеропортах. Цей документ буде готовий вже цього тижня.

Те, за що ми вже зараз можемо поручитися, це наші ресторани. Там всюди буде дистанція, скатертини і меню – одноразові, посуд дезінфікуватимуть за допомогою спеціального обладнання, – коментує генеральний директор туристичної компанії Грузії Іраклі Таварткіладзе.

В Грузії законодавчо дозволений гральний бізнес, тож відкрити планують і знамениті казино у місті Батумі. Їх будівлі просторі, тож регулюватимуть найперше дистанцію і кількість людей біля грального столу.

  • Кіпр
Читати  МКІП розпочинає роботу над єдиним сателітним туристичним рахунком

На Кіпрі планують відкриття усі імениті курорти – Нікосія, Ая-Напа, Лімасол та більш бюджетна Ларнака. Цього року ціни можуть зробити навіть нижчі, аніж минулого, щоб повернути туристів. Тож тижневий відпочинок у 3-зірковому готелі без харчування та авіа може обійтися навіть у €200-250.

Туристичні компанії в країні відкрилися ще 5 травня, але лише для підготовчої роботи. Кіпр теж об’єднується з сусідами і вже готовий підписати тристоронні домовленості з Грецією та Ізраїлем. Так, після повернення додому туристам з цих країн навіть не потрібно буде проходити 14-денну обсервацію.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *