Travel News

Ольга Філатова: Їжа і мозок. Який взаємозв’язок?

Нещодавно відвідала модуль школи метаболомної медицини Амірової. Модуль був на тему взаємозв’язку нашого мозку і кишківника: як наша травна система напряму втручається  у наш мозок і навпаки,- розповідає натхненниця, засновник комплексу Edem Resort Medical & SPA – ОЛЬГА ФІЛАТОВА, психотерапевт, діючий член британської асоціації анти-ейдж медицини. – Тож яким чином взаємодіють між собою кишківник, мозок і психіка? 



ПСИХІКА

Наш мозок не статичний! Наші нейрони або розвиваються, або деградують. Природою було задумано так, що попередньо встановлені свідомі процеси були негативними. Свідомість людини працювала як локатор, і визначала, які небезпеки навколо є більш небезпечними (вибачте за тавтологію, але вона тут необхідна), адже мається на увазі: якщо ведмідь «десь там» – це небезпечно, але змія під вашою ногою – це ЩЕ більша небезпека, це наче АЛЯРМ нашої свідомості. Тобто «в першу чергу рятуйся від змії, а потім хутко тікай від ведмедя».

І уявіть, як покриті сивиною витоки нашого свідомого негативного мислення. Хоча зараз немає небезпеки перед дикими тваринами, але й негатив не вщух, наша свідомість продовжує його шукати: «Та жінка їсть – і не гладшає, а я…»,  «в неї діти краще вчаться»….Впізнали себе?

Весь цей негативний процес впливає на нас і на наш МОЗОК зокрема. Причому майже все, з чого складається наш мозок, береться з кишківника! 

КИШКІВНИК – унікальний орган на 300 м2. Це як поле для гольфу – так би виглядав наш кишківник в «рокзрученому» вигляді.

Все це «гольф-поле» вкрите датчиками, які МОМЕНТАЛЬНО  визначають, яка їжа потрапила до організму, і в якому вигляді. Навіщо стільки інформації?! Виявляється кишківник має свої рецептори, і в залежності від того, ЩО і ЯКЕ ми з’їли – солодке, солоне, гірке чи кисле – буде визначати подальшу роботу кишківника. Адже по всій площі кишківника живе велика кількість організмів, які впливають на те, що з їжі потрапляє в наш мозок. У мозку і кишківника СПІЛЬНА система вироблення нейротрансміттерів. Крім цього геном мікробіому має масу в 2 кг, – це трішки більше, ніж сам мозок.

Власне мікробіом, точніше симбіоз «добрих» в ньому бактерій (біфідо-, лактобактерій) беруть участь в травленні таким чином, що наш організм отримує безліч сигнальних молекул, які обмінюються між собою інформацією. Тож, коли такий вид молекул потрапляє в кров, наші нейрони починають обмінюватися інформацією, відповідно весь результат діяльності нашого мікробіоуму потрапляє в організм, зокрема в мозок.

Зв’язок кишківника-мозку-психіки полягає й в тому, що кишківник має свою автономну нервову систему. Коли в житті все гаразд і ми спокійні –  кишківник працює наче на автопілоті, в нормі відбуваються й процеси травлення та засвоєння їжі. Та як тільки ми потрапляємо у стресову ситуацію – відчуваємо дискомфорт та спазми в кишечнику. Яскравим прикладом є емоція злості. Вона служить причиною постійного підвищеного тонусу шлунку. Злість – одна з психічних причин виразок, до речі!

ЯКИЙ ЗВ’ЯЗОК МАЄ КИШКІВНИК ТА ІМУННА СИСТЕМА?

Велика кількість досліджень говорить про те, що мікробіом має пряме відношення до нашої імунної системи: або він сприяє її зміцненню, або навпаки пригнічує і ослаблює. 60% всього, що стосується нашої імунної системи, формується в мікробіомі! 

Профілактика. Зараз рекомендують вживати не так флору, як ПРЕБІОТИКИ (енулін, пектин). Це той мінімум, який ми можемо зробити просто зараз: почати їсти овочі, пити достатньо води, і добавити в раціон їжу, що містить пробіотики.

Дбайте про своє здоров‘я комплексно! Не можна мати «світлу» голову з забрудненим кишківником і ферментопатіями. Навпаки, завжди згадуйте: якісний ПК той , в якому і екран, як новий, і програмне забезпечення оновлене.