Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Найбільший льодовик в Доломітових Альпах – Мармолада може повністю зникнути через 15 років через глобальне потепління і викиди вуглекислого газу. Про це попереджають італійські вчені, пише The Guardian.



За останні 70 років льодовик вже втратив понад 80% свого об’єму. Вчені прогнозують, що він повністю зникне до 2031 року.

Льодовик розташований на півночі гори Мармолада (3 343 метри), яка є найвищою в Італії. Це єдиний льодовик в Доломітових Альпах. Тут цілий рік працює гірськолижний курорт.

Читати  Романтичний лютий з Bees: лоукостер проводить розпродаж з бонусами до Дня Валентина

У короткостроковій перспективі ми нічого не можемо зробити, щоб врятувати його“, – сказав професор геофізики в Університеті Падуї Альдіно Бондесан. Він запевнив, що тенденція зникнення льодовиків в Італії та у всьому світі може бути звернена назад тільки в тому випадку, якщо буде докладено глобальних зусиль для розв’язання проблем в області зміни клімату.

Читати  У лісах Житомирщини квітне червонокнижна азалія

На думку дослідників, така стрімка швидкість танення Мармолади пов’язана з ростом викидів вуглецю за останні кілька десятиліть. Десять років тому відзначалося, що льодовик щорічно втрачав по 5 га льоду, але зараз цей показник збільшився до 9 га в рік.

За останні 70 років він втратив понад 80 відсотків свого обсягу – з 95 мільйонів кубометрів льоду в 1954 році до 14 мільйонів кубометрів зараз. “Його зникнення стає все ближче. Можливо, у нього залишається не більше 15 років життя”, – зазначає Бондесан.

Читати  На Донеччині туристичними об’єктами стали кінологічний центр та музей поліції

За даними Європейського агентства з навколишнього середовища, з 1900 року льодовики в Альпах скоротилися приблизно вдвічі. Вчені стверджують, що якщо у світі нічого не буде зроблено для скорочення викидів вуглекислого газу, то до кінця століття в Альпах може не залишитися постійного льоду.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *