Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Велетенську копію біноклевидної посудини облаштовують на Тернопільщині біля входу до печери Вертеба, де свого часу знайшли численні пам’ятки трипільської культури.


Про це розповів археолог, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

«За таку інсталяцію обрали зразок трипільської культури – виріб, який чимось нагадує бінокль. Такі спарені наскрізні посудини із яйцеподібними формами, які розширюються у верхній і нижній частинах виявили під час перших розкопок у Трипіллі на початку XX століття та у нашій печері Вертеба біля села Більче-Золоте. Досі археологи, науковці не можуть визначити, яким же було призначення цих загадкових знахідок. Одні кажуть, що такі «біноклі» трипільці використовували для сакральних ритуалів, інші – що це один із предметів землеробського культу, прообраз Неба і Землі», – зазначив Сохацький.

Читати  Туристична виставка UITT відкрилася в Києві "з третьої спроби"

За його словами, збільшена копія таємничого трипільського «бінокля» біля входу до печери Вертеба слугуватиме туристам своєрідним об’ємним орієнтиром. Адже нині у печері діє єдиний у світі підземний музей трипільської культури із розташованими там артефактами та відтвореними скульптурами трипільців, побутовими сценами з життя людей, які жили там понад 5 тисяч років тому.

Читати  Ідеальний переїзд: у двох італійських містах компенсовують половину вартості оренди житла

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *