Travel News

Дивовижне місто-сад в Данії, в якому люди живуть у будинках по колу

У передмісті Копенгагена розташувалося невеличке місто Brondby Haveby, або, як його ще називають, місто-сад. Воно унікальне тим, що складається з 12 ідеально симетричних спільнот, розміщених по колу.



Кожна громада має свої земельні наділи. І якщо дивитися з висоти пташиного польоту, може здатися, що це кадри з науково-фантастичного фільму.

Утопічні громади

Ідея створення міста-саду виникла ще в 1964 році. Тоді муніципалітет Брондбі прийняв рішення про виділення землі під будівництво індивідуальних будинків у приміській зоні столиці.

Щоб не обмежуватися стандартним розташуванням вулиць, архітектор, який проєктував садове товариство, вирішив зробити квартали у незвичній для міської архітектури формі.Він створив величезні кола, всередині яких розташовані 16 будинків. Кожен з них має свою ділянку, яка зверху виглядає як шмат піци чи торта.
На думку архітектора, таке розташування символізує старе місто, де люди зустрічаються в центрі біля колодязя. Але в місті-саду посередині розташована парковка для кожного його мешканця, що підвищує соціальну взаємодію його мешканців.

Наявність присадибної ділянки дає можливість створити прекрасну зону для відпочинку, а також дозволяє садівникам та городникам у вільний час зайнятися своєю улюбленою справою.

Будинок власний, земля орендована