Travel News

Був кольоровим та мав бороду: 5 несподіваних фактів про єгипетського сфінкса

Чимало українських туристів вирушають на відпочинок до Єгипту. Пропонуємо дізнатися цікаві факти про статую сфінкса, яку ви неодмінно захочете побачити під час подорожі.



Біля пірамід, що розташовані в Гізі – передмісті Каїра, стоїть величний сфінкс. Цей пам’ятник вважають найстарішою монументальною скульптурою на Землі.

Сфінкса у Гізі також називають Великим сфінксом. Скульптуру виготовили з вапняку. А лице міфічній істоті “подарував” фараон Хефрен, який правив у 2575 – 2465 роках до нашої ери. Поруч розташована його поховальна піраміда.

Хто такий сфінкс

Це міфічне давньоєгипетське страховисько, яке зображували у вигляді лева з головою іншої людини або тварини. Тіло лева символізувало силу правителя. У вигляді сфінксів зображали богів та фараонів.

Піраміди Гізи та Великий сфінкс щороку приваблюють тисячі туристів з усього світу. Однак існує багато фактів про скульптуру, про які мандрівники часто не здогадуються.

Під час правління Клеопатри сфінкс був вже старим

Легендарна цариця правила у 69 – 30 роках до нашої ери. Тому сфінксу вже було близько 2,5 тисяч років, коли вона прийшла до влади.

Колись він був яскравим

Зараз сфінкс має колір каменю та піску в пустелі. Але задумка фараона була іншою – після будівництва статуя була пофарбована у яскравий колір.

Ймовірно, голова була червоною – науковці знайшли залишки такого пігменту на обличчі сфінкса. А на тілі є залишки жовтої та синьої фарби.

У сфінкса була борода

Борода спеціальної форми була символом царської влади. Однак борода статуї розсипалася і її залишки зберігаються в музеї у Лондоні.

У сфінкса відрізаний ніс

Дехто вважає, що ніс сфінкса знищили пострілом з гармати війська Наполеона у 1798 році. Однак вчені довели, що ніс статуї зрізали спеціально принаймні за 300 років до тих подій.

Можна потрапити на нічне шоу

Більшість туристів відвідують пам’ятки Гізи рано-вранці, поки ще немає палючого сонця. Однак єгиптяни пропонують змінити формат і побачити їх вночі.

У темряві тут влаштовують світлове шоу, під час якого ведучий розповідає історію цього місця, а статую підсвічують яскравими кольорами.