Travel News

Бакота: чим відома, що подивитися і як доїхати

Бакота – затоплене село на Поділлі, біля Кам’янця-Подільського. Сьогодні це місце відоме своїми неймовірними краєвидами та тишею, а також містичними легендами. Пів століття тому сотні сімей полишили свої будинки і господарства. Людей виселили, а село затопили, щоб побудувати тут водосховище для потужної гідроелектростанції.



На місці села тепер тече Дністер. Нині це територія Національного природного парку “Подільські Товтри” – популярне місце у туристів.

Бакота: як доїхати

Треба їхати десь 50 км на схід від Кам’янця-Подільського до села Грушка або смт Стара Ушиця. Цією дорогою ходять маршрутки від автовокзалу. “Попросіть у водія висадити вас на перехресті біля дороги, що безпосередньо веде до монастиря, це близько 5 км. Якщо пощастить – піймаєте попутку, тому що люди часто туди їздять по воду з джерел”, – пише на форумі Tripster користувач із ніком nwarrior. Також можна замовити екскурсію з екскурсоводом і транспортом з готелів.

Клімат у Бакоті

У Бакоті унікальний мікроклімат, тому що скелі та ліси захищають узбережжя Дністра від північних повітряних потоків. Тому метеорологи місцевий клімат порівнюють з ялтинським. Мальовнича природа приваблює туристів.

Що подивитися в Бакоті: найстаріший монастир

Монастир розміщується на висоті близько 70 м, на середній терасі схилу Білої гори, що підноситься над Дністром на 130 м. Вперше монастир згадується в 1362 році, коли литовці прибули в Бакоту і побачили ченців у скельних печерах.

Таємнича гора Курник, або Кам’яна голова

На особливу увагу заслуговує висока кам’яна скеля на березі Дністра – Курник. Місцеві жителі стверджують, що саме її описав Пушкін у своїй поемі “Руслан і Людмила”. Назва урочища Курник у Бакоті, ймовірно, походить від порівняння його з місцем проживання різних птахів, тому що тут ще недавно гніздилися найбільші сови – пугачі. А форма скелі нагадує людську голову. Звідси її друга назва – Кам’яна голова.