Тірамісу, Італія
Батьківщиною багатошарового десерту «Тірамісу» вважається Італія. Історики схиляються до того, що вперше це солодку страву приготували в 1960-х, так що це відносно сучасний винахід.
Дослівно назва десерту перекладається як «взбадьорь мене». Сьогодні в кафе і ресторанах можна зустріти безліч варіацій щасливого десерту. Але традиційний «Тірамісу» повинен включати в себе тільки італійські інгредієнти: свіжий сир маскарпоне, печиво савоярді і вино Марсала.
Свій рецепт «Тірамісу» є в кожній італійській родині. Якщо запитати місцевого чоловіка про те, де він їв найсмачніший «Тірамісу», він майже напевно відповість: «У мами».
Пахлава, Туреччина
Пахлава — королева турецької кухні. Знаменитий десерт готують з тонкого тіста з великою кількістю горіховою начинки і медової заливки. Придумали десерт випадково багато століть назад. За однією з легенд, кухар настільки захопився приготуванням, що у нього вийшло тісто, крізь яке можна було читати книгу. Сьогодні пахлаву готують у багатьох країнах і в дуже різних видах. У класичному варіанті — мінімум 40 шарів найтоншого тіста, а в грецькому, наприклад, 33 шару, що дорівнює віку Ісуса. Пахлаву часто їдять з чаєм і кавою, але за турецькою традицією, десерт прийнято запивати водою, щоб не перебити неповторний смак.
Шоколадний торт «Гіннес», Ірландія
Цей торт поєднує, здавалося б, несумісні інгредієнти — шоколад і пиво. Таку нетривіальну комбінацію придумали винахідливі ірландці. Торт, на хвилиночку, ні краплі не віддає алкоголем, він дуже ароматний і за смаком нагадує імбирний пряник. Без торта «Гіннес» в Ірландії складно уявити Різдво і День святого Патрика, а в закладах його можна замовити, коли душа забажає.
Чізкейк, США
Чудовий чізкейк в наш час можна замовити майже в кожному ресторані. Кулінарної батьківщиною десерту прийнято вважати США. Саме американський молочник в 19 столітті винайшов вершковий сир, який до цього дня є основою класичного чізкейку.
Цей фантастично смачний повітряний торт став світовою зіркою, в США його теж обожнюють. 6 березня в Америці святкують день чизкейка з білим шоколадом, 23 квітня — день чизкейка з вишнею, 26 травня — з чорницею, 30 липня — Національний день чизкейка, а 21 жовтня — Національний день чизкейка з гарбузом. А чому б і ні?
Торт Захер, Австрія
Цей торт придумав знаменитий кондитер Франц Захер в 19 столітті. Ніжний бісквіт з абрикосовим конфітюром і шоколадною глазур’ю досі залишається самим улюбленим десертом австрійців і не тільки. Торт подається зі збитими вершками і це, без перебільшення, тотальна насолода.