Карантинні обмеження не завадили емігрантам з України реалізувати свою мрію у Празі. Ресторан національної української кухні The Borsch вже приймає відвідувачів.
Чим захоплює відвідувачів The Borsch
Українське подружжя відкрило ресторан у столиці Чехії для промоції борщу. Від початку засновники – волонтер Алекс Мартинов і викладачка Таша Бас з Кропивницького – планували готувати справжній український борщ і пояснювати відвідувачам, що це українська страва.
Окрім борщу, у закладі пропонують скуштувати й інші смачні витвори української кухні. Олекса Лівінський зазначив, у меню присутні голубці, сирники, зелений борщ та інша звична для українців їжа.
Журналіст підкреслив, що йому подобається, коли українці за кордоном не соромляться свого, а навпаки намагаються популяризувати рідні традиції. За словами пана Лівінського, у теперішній споживацький час найкраща популяризація – «через шлунок».
Відвідувач ресторану додав, що закладів з українською концепцією у Чехії є лише кілька. Хоча українська громада в країні є чи не найбільшою, а ЗМІ про Україну й українців говорять ледь не щодня.
Але ніяких регулярно відчинених українських закладів харчування тут майже нема. Є китайські ресторани, в’єтнамські магазини, крамниці з болгарськими, турецькими, британськими, російськими товарами (у яких продаються і українські продукти), навіть афганський ресторан бачив десь. А українське придбати й покуштувати – складно,
– пише Олекса Лівінський.
Віг додав, що у Чехії за багато років еміграції деякі українці встигли нажити статків і мали змогу відкрити бізнес, але соромилися свого. На щастя, зараз активна молодь не проти розвивати українське. І навіть бюрократичні процеси не заважають їм реалізовувати ці цілі.
Олекса Лівінський підтримав ініціативу власників The Borsch і побажав їм успіхів.