Розумне використання природного тепла
Ісландія – країна гейзерів та вулканів, і місцеве населення навчилося використовувати їх у домашньому господарстві. Зараз геотермальна енергія направляється на обігрів приміщень, а в давнину з її допомогою готували їжу, зариваючи посуд безпосередньо в землю.
Через обмеженість ресурсів хліб вважався розкішшю і не вживався кожен день. А коли селянам вдавалося дістати борошно, зазвичай це було житнє або кукурудзяне, вони змішували його з сушеними морськими водоростями і лишайником та випікали запашний вулканічний хліб.
Хоча сьогодні люди використовують сучасні печі, однак деякі ісландські пекарі все ще послуговуються старим методом.
Випікання вулканічного хліба
- Щоб приготувати цей особливий хліб, потрібно спершу змішати борошно та інші добавки у відповідних пропорціях, а потім помістити у ємність та щільно її закрити.
- Далі в землі викопують невеликий отвір, поміщають туди тісто та накривають землею так, щоб зверху був невеликий горбик.
- З цього моменту за роботу береться природа, яка за допомогою гарячих джерел випікає хліб.
- До повної готовності доведеться почекати приблизно добу, після чого викопати і подати гарячим з маслом, джемом, шинкою, сиром, тунцем або копченим лососем.
Завдяки підземній парі вулканічний хліб має м’яку губчасту структуру і майже схожий на бісквіт, підкорюючи найвибагливіших гурманів своїм насиченим смаком.