Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Ті, хто відпочивав у Єгипті, точно знають значення місцевого слова “бакшиш”. Так у цій країні називають невелику суму, яку зазвичай залишають “на чай”. Розповідаємо, за які послуги належить давати чайові, а за які – не потрібно.



Бакшиш у Єгипті можуть вимагати за що завгодно. Навіть за ті послуги, про які ви зовсім не просили. Отже, не потрібно негайно відкривати гаманець, якщо від вас хочуть отримати бакшиш.

Який розмір чайових оптимальний

За дрібні послуги можна залишати фіксовану суму – 5 фунтів (місцеві гроші в Єгипті – 24 канал), 1 долар або 1 євро. Радимо заздалегідь запастися дрібними грошима – вони точно знадобляться і допоможуть добряче заощадити.

Якщо ви відвідуєте кафе або ресторани, розмір чайових тут складатиме 10 – 12 відсотків від чека – як це заведено в усьому світі.

Читати  Україна оновила список "коронавірусних" країн: до "червоної" зони потрапив популярний туристичний напрямок

Кому давати чайові

Носію, який доставить вашу валізу

Зазвичай у готелях вас зустрінуть носії та одразу заберуть ваші валізи. Ви знайдете їх одразу у своїй кімнаті. За цю послугу заведено віддячити: зазвичай, дають 5 фунтів або долар.

Аналогічно потрібно вчинити і під час виселення.

Покоївці, яка прибирає номер

Бажано щодня або через день залишати суму 1 – 2 фунти або долар на видному місці, коли йдете на пляж або їдете на екскурсії.

Водіям та персоналу

Якщо ви їздили на екскурсію, відвідували визначні місця, користувалися послугами екскурсовода – можете також залишити бакшиш. Зазвичай це сума 5 – 20 фунтів.

Читати  Курорти "почервоніли": МОЗ змінив правила повернення до України з кількох держав

Офіціантам та працівникам ресторанів

Часто на вході в заклади є коробочка, куди можна кинути бакшиш для всього персоналу. У Єгипті заведено залишати “на чай” 10 відсотків від чека.

Якщо ви кинули загальний бакшиш у коробку, краще все одно віддячити офіціанту за його роботу й дати окрему купюру особисто йому.

Також в Єгипті ви побачите чимало дітей, які пропонують свої маленькі “послуги” – подати туристу руку абощо. Якщо скористалися з таких, дітям можна давати фунт або дрібну монету – 25 піастрів.

Де можна обійтися без чайових

Номер із видом на море

Чимало туристів замовляють у свого туроператора номер із видом на море. А потім дають чайові на стійці реєстрації, щоб їм… дали номер із видом.

Читати  У ландшафтному парку «Тилігульський» розцвіла червонокнижна ковила

За поселення в кімнату

Те саме стосується ситуації, якщо у вас звичайний номер “стандарт”. Спершу зачекайте і подивіться, куди вас поселять. Ймовірно, кімната буде цілком пристойною.

Якщо ж ваш номер здається вам надто тісним або брудним, повідомте про це людині, яка заселяє вас. У такому разі номер можуть змінити. За це варто заплатити чайові в розмірі 10 – 20 фунтів.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *