Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

В ірландському графстві Літрім група волонтерів запозичила ідею Римської імперії, щоб захистити від руйнування популярний гірський маршрут. Вони використовують овечу шерсть для побудови пішохідної стежки вздовж чутливої зони нагір’я.



Матеріал для тропи добровольці отримують від овець, які пасуться на сусідніх пагорбах. Шерсть тварин не потребує будь-якої обробки і її можна відразу викладати у доріжку.

Проблема повзучості стежок

  • За словами офіцера з питань відпочинку у сільській місцевості Літріма Брайана Феннелла, цей проєкт є чудовим способом протидіяти феномену повзучості стежок.
  • Річ у тім, що місцевість в горах дуже нестійка, і щоб уникнути болота на своєму шляху, пішоходи часто виступають за межі стежки та мимоволі шкодять рослинності, яка захищає торфовище під ними.
  • Зараз, каже офіцер, ця проблема стала особливо актуальною, оскільки за останні роки ходьба в Ірландії стала популярним видом спорту.
Читати  Ціни на перевезення не зростуть: Укрзалізниця розповіла про плани на 2022 рік

Використання овечої шерсті

Якось Феннелл дізнався, що в Шотландії овечу шерсть використовують вже протягом 30 років як бар’єр між м’яким торфовищем і кам’яною поверхнею пішохідних стежок. Цей метод є більш екологічний, ніж пластикова мембрана та надійніший, ніж дерево, яке з часом гниє.

Насправді це дуже стара техніка, яка використовувалась у Римській імперії, коли вони будували дороги на водно-заболочених землях по всій Європі,
– розповідає Феннелл.

Читати  Найгарніші мости світу, створені людиною

Побудова гірських стежок

Тепер приблизно 20 волонтерів збираються кожні 2 тижні, щоб прокласти 120 метрів пішохідного шляху поблизу селища Манорхамілтон. Робота є доволі трудомісткою, оскільки добровольці не використовують важкої техніки. Єдиними інструментами є лопати, тачки і руки людей. Саме тому за раз вони можуть прокласти всього 10 метрів стежки.

Робота дуже вдячна, особливо коли пішоходи ходять і бачать, що ти робиш, і ти отримуєш позитивні відгуки,
– каже один з волонтерів.

Читати  У Єгипті гаряча лінія для туристів "заговорила" українською

Слава про їхню важливу місію поширилися по всій країні. І тепер до них звертаються люди з інших регіонів Ірландії з проханням допомогти прокласти таку саму стежку в їхній місцевості. Звичайно, волонтери залюбки погоджуються.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *