Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Вчені виявили закритий басейн палеоозера під крижаним щитом на північному заході Гренландії. Геоморфологічний аналіз і гідрологічне моделювання показали, що це озеро займало площу до 7100 квадратного кілометра.



Під Гренландським крижаним щитом вчені з Колумбійського університету виявили відкладення величезного басейну стародавнього озера. Судячи з усього, це палеоозеро може налічувати сотні тисяч або мільйони років і містити унікальні копалини й хімічні сліди минулих клімату і життя. За словами дослідників, озеро, що знаходилося на місці виявлених слідів басейну, досягало площі близько 7100 квадратних кілометрів, а його глибину оцінили в 50 – 250 метрів.

Читати  Три тисячі ключів і 7 кілометрів шляху: як у Ватикані відкривають двері музеїв

Як пояснюють дослідники, відкритий ними басейн може виявитися “важливим місцем для майбутнього підлідного буріння і вивчення відкладень, які здатні надати цінну інформацію про льодовикову, кліматологічну та екологічну історію” регіону. Однак через те, що верхня частина древніх порід знаходиться на 1,8 кілометра нижче нинішньої поверхні льоду, буріння буде складним завданням, хоча і не неможливим.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *