Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Побачити казку із фільму “Гаррі Поттер” на власні очі мріє кожна дитина. І це реально у таємничій та прекрасній Шотландії. Віадук Гленфіннан – легендарна дорога в Гоґвортс.



Гленфіннан – залізничний віадук на лінії Вест-Гайленд у Гленфіннан, Лохабер, Гайленд, Шотландія, на дільниці між Форт-Вільям і Маллейг. Він розташований в долині Гленфіннан між двома горами, що біля прісноводного озера Лох-Шив. Його площа становить 19,3 кілометра, а максимальна глибина – 128 метрів. Озеро має льодовикове походження. Максимальна довжина близько 28 кілометрів, за цим показником Лох-Шив займає четверте місце серед озер Шотландії.

Читати  У Китаї відомий жовтий водоспад перетворився на "нефритовий льодопад"

З історії віадуку

Ця споруда з’явилася в 1901 році й мало не зникла декілька десятиліть тому. Віадук з 21 бетонної арки, заввишки 30 метрів будувався протягом 4 років і став своєрідним проривом в шотландській інженерній справі та архітектурі. На час зведення він був найбільшою бетонною безарматурною спорудою у світі.Спорудження віадуку мало вирішальне значення для економіки регіону, що особливо потерпало після депортації шотландських верховинців на початку ХІХ сторіччя. У 90-х ця залізнична гілка втратила свою актуальність і її збиралися закрити, поки Гленфіннан не відвідав юний чарівник Гаррі Поттер на Гоґвортс Експресі.

Читати  У Маріїнському палаці запустили україно- та англомовні аудіогіди

Гленфіннан сьогодні

Відтоді фанати поттеріани із задоволенням обмилували колись забутий залізничний маршрут. І тепер, щоб проїхатися на точній копії Гоґвортс Експресу потрібно купувати квитки за кілька тижнів.

Однак, місцеві жителі дуже скептично ставляться до перетворення віадука в кінопам’ятку. Вони наполягають, що міст з’явився тут задовго до історії про Гаррі Поттера і буде не менш прекрасний, коли популярність книг і фільму піде на спад. Але особливо їх тішить той факт, що віадук Гленфіннан надрукований на 10-фунтовій банкноті банку Шотландії.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *