Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Студенти Прикарпатського національного університету розробили веломаршрут до Музею Івана Франка у селі Лолин.

Про це повідомила начальниця відділу інвестицій і туризму Долинської міської ради Наталія Диндин.



«Велотуристичний маршрут починається у місті Долина, біля краєзнавчого музею Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина». Довжина веломаршруту – 19,2 км. Він проходить через Долину, села Мара Тур’я і Грабів, закінчується у селі Лолин біля Музею Івана Франка. Веломаршрут реалізований в межах туристичного проєкту «Дикий шлях». Розробники маршруту – студенти Прикарпатського університету з Долинського району», – зазначила Диндин.

За її словами, веломаршрут прокладений на території Вигодської та Долинської тергромад і вже повністю облаштований: є інформаційні стенди та необхідна навігація. Щойно дозволить погода, розробники обіцяють влаштувати цим маршрутом велопробіг.

Читати  Британців штрафуватимуть на 5 000 фунтів за відпочинок за кордоном

«По цьому маршруту у селі Грабів паралельно розпочинається ще один пішохідний маршрут – до каменю Колибач. Це – п’ять пісковиків. Наші дослідники з Прикарпатського університету виявили на ньому висічені петрогліфи. Це друга така знахідка в Україні. Ще одна є поблизу Мелітополя у селищі Мирне на Кам’яній могилі», – сказала Диндич.

З Лолина велотуристи зможуть повернутися до Долини через Максимівку, Шевченкове, Пациків, Вигоду та Новоселицю.

Читати  Чому варто подорожувати самому: переконливі докази

За словами начальника відділу туризму Івано-Франківської ОДА Віталія Передерка, веломаршрут до Музею Франка в Лолині – це проєкт-переможець першого конкурсу студентський стартапів, який проводили в Івано-Франківській ОДА. Крім нього, ще переміг проєкт «Dniester-Camp», який розробили студенти Івано-Франківського національного університету нафти і газу разом із Дубовецькою громадою. Для громад, які реалізовуватимуть ці проєкти, з обласного бюджету скерували по 50 тис. грн.

У 2022 році на конкурс студентських стартапів з обласного бюджету планують скерувати 200 тис. грн.

Музей Івана Франка у селі Лолин створили 2004 року. Експозиції розповідають про важливі події з життя Івана Франка, пов’язані з населеним пунктом, зокрема про знайомство Франка з Ольгою Рошкевич, яка народилась у цьому селі і стала першим коханням письменника. На думку біографів Івана Франка, знайомство з Ольгою Рошкевич було поштовхом до написання збірки поезій про кохання «Зів’яле листя». Також, у Лолині Франко написав оповідання «Вугляр», «Лесишина челядь», «Два приятелі», окремі розділи повісті «Петрії Довбущуки», вірш «Галаган». На основі місцевого варіанту легенди «Пісня про шандаря» створив драму «Украдене щастя».

Читати  Моторошно, але цікаво: як виглядає унікальний Музей волосся в Туреччині

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *