Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

На оновленому оглядовому майданчику Музею історії запорозького козацтва сьогодні презентують лазерно-проекційне шоу “Трансформації крізь історію”.



Новий арт-об’єкт “Коло Єдності” відкрили 14 жовтня на острові Хортиця в Запоріжжі. Металеве кільце заввишки 7 метрів стало прикрасою оновленого оглядового майданчика на Пагорбі Єдності, повідомляє “Перший запорізький”.

“Ми довго міркували над символічним арт-об’єктом, що поєднає в собі історичне значення Хортиці та водночас стане сучасним символом. Адже оновлена Хортиця потребує нових сенсів. У точці перезавантаження завжди виникає цілий культурний пласт, який залишиться на багато поколінь вперед. Уже давно неактуальні монументальні пам’ятники-споруди, на які люди дивляться знизу догори, неможливо змусити мистецтво бути пропагандистським. Нині глядач має свободу переосмислювати події і об’єкти, робити їх частиною власної історії”, – розповів творчий керівник колективу авторів арт-об’єкту Богдан Кривошея.

Читати  До літнього сезону на Арабатську стрілку додатково призначать 9 пар поїздів

У Національному заповіднику Хортиця впевнені, що новий арт-об’єкт стане місцем тяжіння для туристів, адже тут вийдуть чудові та незвичайні світлини.

“Проста та довершена фігура кола з давніх давен була символом сонця, як джерела життєдайного вогню. Сонце – вічна причина примирення та гармонії стихій, поступовості змін пори року, невпинності часу та обертання колеса людського життя. Адже сама назва острова Хортиця походить від імені давньослов’янського Бога Сонця – Хорса. Існування у слов’ян божеств й культів, пов’язаних з Сонцем не викликає сумнівів. Тобто сонце – це символ Хортиці з давним давен. І цей арт-об’єкт навіть дозволяє “ловити” сонце поглядом, комунікує людину з небесним світилом”, – вважає керівник національного заповіднику Максим Остапенко.

Читати  На Вінниччині уперше відбудеться гастрофестиваль «Картопля по-уланівськи»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *