Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Величні піраміди – візитівка Єгипту та об’єкт мрій усіх туристів. У цих спорудах ховали фараонів. Однак в період Нового царства піраміди майже перестали будувати.



Вчені розповідають, що трапилося і чому піраміди перестали цікавити правителів Єгипту. Дослідження про це опублікували в журналі Live Science.

Відмовилися від символу влади

Піраміди були символом влади та могутності єгипетських правителів.

Традиція будувати піраміди починається від часів царя Джосера, який правив з 2630 до 2611 року до нашої ери. Саме він побудував першу піраміду у Саккарі.

Читати  Європейські туристи відтерміновують подорожі континентом: в чому причина

Останнім правителем, який наказав звести піраміду, був Яхмос I. Роки його правління тривали з 1550 до 1525 року до нашої ери. Ця піраміда була збудована в Абідосі.

Після Яхмоса жага будувати піраміди у фараонів майже зникла. Наступних правителів ховали у так званій Долині царів, що розташована на території сучасного міста Луксор.

Читати  Жива грілка, менеджер з засмаги й "номер-антихрап": незвичайні послуги, які пропонують в готелях

Піраміди не захищали від пограбування

Теорій, чому царі відмовилися від пірамід, існує чимало. Професор єгиптології Пітер Дер Мануелян вважає, що фараони вирішили робити свої гробниці більш захищеними – адже піраміди неодмінно грабували.

Тоді королівські поховання почали робити в далекій долині – їх вирубували в скелі. Туди приставляли велику кількість охоронців.

На підтвердження цієї теорії вчені наводять приклад піраміди Яхмоса. Остання із пірамід була побудована нестандартно – поховальну камеру з тілом фараона розмістили не під спорудою, а на пів кілометра далі углиб пустелі.

Читати  Очікування і реальність: курйозні фото з подорожей, коли щось пішло не так

Ймовірно, таким чином фараон хотів захистити місце свого поховання від розкрадачів гробниць.

Також науковці вважають, що чималу роль зіграв рельєф Долини царів, куди вони перенесли свої поховання. У місці поховання розташована вершина Ель-Курн, що нагадує піраміду своєю формою. Отже, всі королівські гробниці немов розташовані під пірамідою.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *