Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Послуги нотаріуса, податки, узгоджений ремонт в стислі терміни. Які ще витрати чекають покупців італійських будинків за безцінь?

Власний будинок в Італії вартістю 1 євро – це не жарт, а цілком реальні пропозиції, які періодично зустрічаються на ринку нерухомості.



Щоб стимулювати молоде населення з різних країн до переїзду в обезлюдні регіони Італії, влада країни час від часу виставляє за безцінь старі будинки, у яких немає господаря. Передбачається, що покупці старовинних будинків приведуть їх в порядок – зроблять ремонт або повністю відреставрують будівлі.

Про одну з останніх великих «розпродаж» писало 20 січня видання CNN Travel. В італійській комуні Бізачча було виставлено 90 старих будівель. За кожне з них просять 1 євро. Ця пропозиція більш вигідна, ніж аналогічні «лоти», що виставлялися раніше, оскільки в цей раз покупцям не доведеться укладати складні операції і дотримуватися жорстких вимог щодо термінів ремонту і видам будівельних матеріалів. До цього аналогічні пропозиції зустрічалися в Муссомелі, Молізе, Абруццо і інших регіонах.

Кастель-дель-Монте, Абруццо.

«Є муніципалітети, які насправді продають будинки за 1 євро, а інші лише починають з аукціону в 1 євро. Пред’являються різні вимоги: наприклад, той, хто купує один з таких будинків, повинен взяти на себе зобов’язання відремонтувати його, а робочі місця повинні бути закріплені за місцевими працівниками. Таким чином, стимулюється місцева економіка. У будь-якому випадку, це покупка з умовами, які повинні бути дотримані ».

Тільки придбання об’єкта, без урахування вартості ремонту, насправді обійдеться в кілька тисяч євро. «При купівлі нерухомості в Італії стягується податок на перехід прав власності. Він рахується від кадастрової вартості нерухомості – вона в даному випадку дуже маленька. Але є мінімум – 1 тисяча євро, яку ви платите незалежно від кадастрової вартості податку. Плюс гонорар нотаріуса – це теж мінімум 1 тисяча євро»

Читати  Відповідь на пандемію: бельгійське подружжя створило готель на плотах

Крім витрат, пов’язаних з оформленням будинку, доведеться віддати набагато більшу суму за реставраційні роботи. Їх вартість може досягати 50 тисяч євро. За ці гроші (і навіть дешевше) можна купити в Італії новий будинок в пристойному стані.

Крім того, в Італії все не так просто з будівництвом. Деякі покупці розраховують, що відновлять будинок своїми руками. Однак у випадку з будинками за 1 євро зробити це не вдасться. І велика частина витрат, за словами експертів, піде не на матеріали, а на найманих працівників.

«Ти не можеш вільно вибрати, що і як ти хочеш зробити. Будинки, як правило, сильно зруйновані, тому там часто потрібні роботи, які зачіпають структуру будівлі, для цього потрібен дозвіл на будівництво. В Італії це платно. Більшість будівельних робіт сертифіковані, і фахівець повинен ставити свій штамп»

Купуючи будинок за безцінь, потрібно добре розбиратися в ринку нерухомості, щоб розуміти, чи будуть вигідними все подальші вкладення. «Безумовно, у таких історій дуже сильна маркетингова або рекламна складова. Коли людина бачить неймовірно привабливу ціну, він не дуже розуміє, з чим в результаті зіткнеться. Якоїсь фінансової вигоди для людини непосвяченої в цей процес, тут немає»

Читати  Командир літака Ан-225 Мрія пояснив, чому "здуло" паркан у Великій Британії

Багато потенційних покупців італійських будинків за 1 євро, дізнавшись всі подробиці угоди і порахувавши, скільки грошей їм доведеться в це вкласти, відмовляються від покупки. Так сталося з сімейною парою, яка робила декілька спроб придбати дешеву нерухомість і розповідала про це в своєму блозі. Перший раз власник передумав віддавати будинок за таку ціну. При спробі придбати інше житло Артему прислали рахунок на послуги: на роботу техніка (1 тисяча євро), податки за рік вперед (1 тисяча євро), 4 тисячі євро на оплату послуг нотаріуса.

Читати  У Кабміні розповіли, куди звертатися в разі скасування авіарейсів через коронавірус

«Як ми підрахували, на придбання обраного нами об’єкту пішло б близько 6,4 тисячі євро. Істотна сума, хоч і непорівнянна з цінами на звичайну нерухомість» Незважаючи на труднощі, Артем з дружиною планували продовжити, однак, пара в результаті відмовилася від покупки такого будинку.

Ті, хто доводять історію з будинками за 1 євро до кінця, на жаль, не отримують ніяких привілеїв, що стосуються виду на проживання, як і в більшості європейських держав. Перебування в країні можливо тільки при наявності звичайної туристичної візи.

«Ніяких офіційних схвалень немає, але коли починаєш глибше занурюватися в місцеві реалії – це маленький шажочек на шляху до отримання ВНЖ»

Таким чином, якщо ви придивляєтеся до італійських будинків, які виставляються за безцінь, варто уважно вивчити умови угоди, бути готовим додати до 1 євро ще близько 6 тисяч, а згодом викласти кілька десятків тисяч євро за реставрацію старого приміщення. Крім цього, потрібно бути готовим укластися в терміни ремонтних робіт (в середньому – три роки) і до того, що в процесі укладення угоди можуть з’явитися колишні власники, які раптово вирішили залишити будинок собі або перепродати – з більшою вигодою.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *