Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Швеція асоціюється в українців з якістю, хорошим дизайном і відповідальним споживанням. Місцеві жителі знають, як досягти спокою та щастя. Пропонуємо добірку цікавих термінів, які неможливо перекласти одним українським словом.



Кожна із зазначених дефініцій є певною філософією, яку сповідують шведи. У них точно можна повчитися тому, як насолоджуватися звичними, на перший погляд, речами.

Fredagsmys

Fredagsmys є однією з найбільш популярних шведських традицій. Поняття складається з двох слів: fredag (п’ятниця) та mys (затишок). Слово означає затишний п’ятничний вечір, який проводять із найближчими: сім’єю або друзями.

Читати  Як добре виспатися у готельному номері: лайфхак від подорожувальниці

Головні атрибути Fredagsmys: диван із пледами й подушками, телевізор, прості закуски та смачні напої.

Fika

Це слово передбачає шведську традицію робити швидку перерву в роботі на каву. Fika допомагає відпочити, відволіктися та приділити час колегам. Це свого роду ритуал, який є важливою частиною шведської культури.

Важливе зауваження: на Fika ніколи не ходять поодинці. У цій перерві важливе спілкування з друзями та зміцнення стосунків.

Традицію Fika підтримують у кожній компанії. Часто перерва на каву навіть прописана як правило у внутрішніх документах. А ще в більшості корпорацій є кімната для Fika з кавоваркою і закусками.

Читати  15 фотографій, які змусять вас закохатися в Таїланд

Jantelagen

Малиновий костюм, товстий золотий ланцюжок на шиї, годинник за тисячі євро – все це не про шведів. У країні існує негласне правило не виділятися. Jantelagen зображає філософію мінімалізму і скромності. Тобто, диктує не хизуватися досягненнями та статками. Навіть великі бізнесмени, політики та члени королівської родини ведуть скромний спосіб життя.

Sommarstuga

Sommarstuga – це дерев’яний котедж яскраво-червоного кольору з білими віконними рамами, побудований десь на узліссі чи на березі маленького озера. Там шведи насолоджуються природою і життям в моменті.

Читати  Десятки пивних кухлів всередині: археологи знайшли в Єгипті храм віком 4500 років

Jämställdhet

Принцип рівноцінності кожного індивіда незалежно від статі, релігії, етнічного походження, віку, сексуальної ідентичності тощо виховують у шведах протягом усього життя. Jämställdhet розповідає саме про це.

Термін торкається також і теми фемінізму. Цікаво, що у Швеції майже половина депутатів у парламенті – жінки. А ще тричі за історію Швеції жінка ставала міністром оборони.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *