Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

12 січня на Філіппінах почалося виверження вулкана Тааль, висота якого становить всього 311 метрів. Тааль викинув стовп попелу заввишки близько кілометра, після чого Інститут вулканології і сейсмології Філіппін (Phivolcs) оголосив четвертий за п’ятибальною шкалою рівень небезпеки. З прилеглих населених пунктів в провінції Батангас були евакуйовані 80 тисяч осіб.



Виверження супроводжувалося десятками блискавок, відобразити які вдалося багатьом очевидцям. Це страшне і одночасно зачаровує видовище, яке відоме як брудна гроза або вулканічна блискавка.

Читати  Льодохід утворився на Чорному Черемоші

Про те, що виверження вулканів може супроводжуватися блискавками, відомо вже близько 2 000 років. Ще в 79 році нашої ери Пліній Молодший – давньоримський політик і адвокат – спостерігав подібне явище при виверженні Везувію. На сьогоднішній день є записи більш ніж про двухста виверженнях, які супроводжувалися блискавками.

До виникнення блискавок при виверженнях призводять як процеси, що йдуть в хмарах при звичайних грозах, так і сейсмологічні процеси. Електричні заряди можуть виникати за рахунок п’єзоелектричних і трибоелектричних еффектах при розломах і зрушення гірських пластів, які супроводжують виверження. Також блискавки утворюються в результаті зіткнення великих електричних потенціалів, які подаються негативно зарядженими падаючими частинками золи і позитивно зарядженими, що згущують вулканічними газами в стовпі попелу.

Читати  В Амстердамі закриють усі туристичні магазини: з чим це пов'язано

14 січня Тааль все ще зберігає активність. Стовп попелу з його кратера досяг висоти в 2 кілометри, також були зафіксовані 500-метрові фонтани лави.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *