Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Америка – велика країна, і відстані там дуже і дуже великі. Щоб дістатися від населеного пункту до національного парку, потрібно їхати від 300 км і більше. Дорога до деяких національних парків може зайняти понад 5 годин в одну сторону, як це було у випадку з дорогою в Йосеміті (Yosemite).



До того ж, іноді ви будете годинами їхати безлюдною дорогою з одноманітним пейзажем, де навколо ні душі, а в радіусі 100 кілометрів може не бути жодної заправки та кафе. Тому заздалегідь прокладіть маршрут, і позначте заправки на шляху. Нікому не захочеться застрягнути в пустелі з порожнім бензобаком і без мобільного зв’язку. За допомогою програми Gasbuddy ви зможете знайти найближчі заправки і порівняти їх ціни, щоб вигідніше заправитися.

Нижче кілька прикладів відстані від міста до національних парків (в одну сторону):

  • Лас Вегас – Національний парк Зіон – 160 миль (257 км)
  • Лас Вегас – Підкова (Horseshoe Bend) – 275 миль (440 км)
  • Лас Вегас – Гранд Каньйон North Rim – 264 милі (424 км)
  • Гранд Каньйон South Rim – Гранд Каньйон North Rim – 197 миль (317 км)
  • Лос Анджелес – Національний парк Йосеміті – 280 миль (450 км)

Не забувайте враховувати величезні площі національних парків, де ви теж можете намотати ще сотню кілометрів.

Читати  Ольга Філатова: Їжа і мозок. Який взаємозв'язок?

Порада: збираючись в роудтріп, бронюйте на ніч готелі у невеликих населених пунктах на вашому шляху. Це дозволить значно заощадити час, а вранці з новими силами зможете продовжити свій шлях.

Наприклад, недалеко від парку Зіон є миле містечко Спрингдейл прямо біля підніжжя гір.

А між парком Йосеміті і Секвоя, невелике місто Фресно або Вісалія, – ось тут і зможете побачити справжню американську глибинку!

Кемпінг

Якщо ви збираєтеся в роудтріп у теплу пору року, любите природу і не проти ночувати в наметі, рекомендую забронювати в національному парку місце для кемпінгу. Карта майданчиків для кемпінгу є за посиланням.

Орендувати намет і все похідне спорядження можна, наприклад, в REI. Якщо ви не є членом REI, то стартова ціна набору для кемпінгу на двох за ніч стартує від 195 доларів. Сюди будуть входити намет, 2 спальних мішки, 2 рюкзаки й навіть 2 пари трекінгових палиць.

Вартість оренди тільки намету на двох стартує від 38 доларів за добу. Якщо ви віддаєте перевагу відпочивати з комфортом, вас може зацікавити глемпінг – glamorous camping. Глемпінг це відпочинок на природі в наметі, але в більш «люксових умовах» – затишне житло з м’яким ліжком і всіма зручностями. Такий вид відпочинку можна забронювати, наприклад, в Glamping Hub. Вартість оренди за ніч стартує від 70 до 1000 доларів за ніч в залежності від локації та умов.

Читати  Мистецтво відпочивати: 10 способів відновити сили

Перепади температури

Обов’язково перевірте прогноз погоди перед поїздкою! Наприклад, каліфорнійська погода дуже контрастна. У національних парках Йосеміті і Секвоя температура повітря вдень в осінній час не підіймається вище +15, хоча водночас у Лос-Анджелесі в 4 годинах їзди, щосили світить сонце і + 30.

А в пустельній Неваді, наприклад, градусник показує трохи більше ніж +30, навіть восени. Але після заходу сонця температура різко падає, і вже не обійтися без куртки або теплого светра. Тому, збираючись в довгу дорогу національними парками, теплі речі не завадять, навіть попри те, що метеорологи обіцяють спеку.

Порада: перед поїздкою в Америку обов’язково перевірте прогноз погоди, особливо якщо їдете не в сезон. Не ведіться на “вічне літо” в Каліфорнії та візьміть з собою теплі речі 🙂

Зміна часових поясів

Звертайте увагу на зміну часових поясів між штатами, якщо плануєте далеку дорогу. Наприклад, якщо ви збираєтеся виїхати з Лас Вегаса на Великий каньйон, при перетині кордону між штатами Невада і Арізона, вас чекає різниця в часі в 1 годину. Врахуйте це при плануванні маршрутів і свого часу.

Порада: карту часових поясів Америки можна подивитися тут

Читати  11 помилок, які невдахи здійснюють у вихідні

Тварини в природному середовищі

Чимало національних парків в Америці – це будинок для диких тварин: оленів, бізонів, ведмедів. Це прекрасно. Погано тільки те, що вони можуть виходити на дорогу прямо під колеса автомобілів. Тому водіям потрібно бути особливо уважними, особливо в темний час доби. У всіх національних парках є відповідні знаки, які попереджають про це.

Порада: що робити якщо тварину все-таки збили, рекомендую почитати керівництво дій за посиланням.

Серпантини

Дорога до багатьох національних парків досить звивиста і скеляста – особливо це стосується парків у Каліфорнії. Наприклад, маршрут до Yosemite і Sequoia – це майже 100 км крутим серпантином, заввишки від 1300 футів (400 м) до 14 000 футів (4 400 м). Дороги в Америці хороші, але краще довірити ці ділянки дуже досвідченим водіям, особливо якщо ви будете їхати в темний час доби. Нижче на картинці приклад гірського серпантину в парку Секвоя.

Порада: рекомендації для водіння гірським серпантином, наприклад, у парку Секвоя можна почитати тут

У цілому, подорож Америкою – це величезне задоволення – дороги ідеальні, культура водіння та поведінки на дорогах набагато вища, ніж в Україні, величезні відстані переносяться легше, і ціни на бензин приємно радують.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *