Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

У кожній країні є пам’ятники, історичні та культурні пам’ятки та природні об’єкти, які формують її як “особистість”. І їх потрібно відвідати як власним громадянам, так і закордонним гостям. Редакція “Сьогодні” пропонує читачам перелік об’єктів, які представляють культуру, історію і природу України в усьому її розмаїтті.



Три лаври України: Печерська, Почаївська, Святогірська

Кожен з цих величних, монументальних монастирів вражає по-своєму. Місця, в яких вони розташовані, теж не залишають байдужими мандрівників. До того ж кожна лавра відрізняється дійсно унікальною архітектурою та історією, багатою пригодами і обросла міфами.

Собори Святої Софії та Різдва Богородиці

Собори в Києві і Козельці – шедеври української архітектури, які загалом не мають аналогів. Їх обов’язково потрібно показувати мандрівникам із західних країн: у себе в Європі вони такого точно не побачать.

Тарасова (Чернеча) гора

Місце, де знаходиться Шевченківський національний заповідник, – це скоріше не гора, а високий мис, що виступає в сторону річки. З нього відкривається незабутній вид на Дніпро і простори лівого берега.
Україна підземна

Печери Західної України знамениті великими кристалами з коричневого блискучого гіпсу, що додає їм дуже незвичайний вид. Найвідоміша і доступна печера – Кристалічна (с. Кривче, Тернопільська обл.)

А катакомби Одеси утворилися так само, як і знамениті паризькі, – після видобутку каменю для будівництва міста. І біографія у них, до слова, не менш бурхлива.

Заповідник “Асканія-Нова”

На Херсонщині вцілів єдиний в Європі нерозораний степ. Класика відвідування “Асканії-Нова” – поїздка загонами з екзотичними тваринами. А вперше сюди треба їхати навесні – коли цвітуть іриси, тюльпани і ковила.

Поліський заповідник

80% заповідника приходиться на ліс, решта – луки і болота. Це найбезлюдніший край в Україні! Сюди варто приїжджати на затяжні вихідні, щоб насолодитися дикою природою і найчистішим повітрям.

Читати  Вашу валізу втрачено: як не залишитися без багажу у відпустці

Хотинська фортеця

Як виглядала цитадель в ті часи, коли її використовували за призначенням, можна судити за фільмами “Балада про доблесного лицаря Айвенго” та “Стріли Робін Гуда”, що знімалися тут. Але вона чудово збереглася до наших днів..

Острів Хортиця

Найбільший острів на Дніпрі і культове місце в історії України. Адже там розташовувався центр українського козацтва – легендарна Запорізька Січ. Зараз там – історико-культурний комплекс.

Світязь і Синевир

Світязь – найглибше, друге за площею озеро України. Про чистоту його води писано-переписано, і вона, на щастя, такою поки і залишається.

Синевир же називають Морським оком. Обриси його чимось нагадують око – і контуром берега, і островком-“зіницею”.

Вилкове і дельта Дунаю

Вилкове називають “українською Венецією”. Але насправді нічого спільного з палаццо і гондолами у містечка немає. І якщо вже порівнювати ці місця з іншими краями, то краще з Голландією. Тут відвойовують землю біля річки і моря, ловлять рибу, ріжуть очерет, солять приголомшливий оселедець і роблять рідкісне вино.

Гребля Дніпрогесу

Цей об’єкт індустріального туризму незаслужено опинився в тіні. Звісно, за своїми параметрами (довжина 1300 м і висота 60 м) вона не найвидатніша в світі. Однак для України Дніпровська ГЕС – символ важливої епохи в історії. Ну і види звідси шикарні.

Гора Говерла

Найвища точка України (2 061 м). Стала не просто природною, туристичною, а й політичною пам’яткою: то політики сходження влаштують, то монументи встановлюються (на вершині вже є стела, хрест і тризуб). Але побачити гори, які лежать під ногами, повинен кожен українець. Хоча б раз.

Читати  Готель у Дубаї пропонує 25% знижки гостям за однієї умови: що треба зробити

Дністровський каньйон

Входить до десятки найбільших річкових ущелин Європи. Каньйон неглибокий (60-120 м), довжина становить близько 250 км. Унікальність йому надають пейзажі Поділля і краса природи. Плюс розвинена індустрія туризму.

Унікальний Музей Писанки

Єдиний у своєму роді. Центральна частина виконана у вигляді розписного яйця, що стало емблемою Коломиї. Поверхня “яйця” – вітраж площею 600 кв. м. А в експозиції – 6000 експонатів.

Парк “Софіївка”

“Уманське диво” цілком заслужено стоїть в одному ряду з парковим шедеврами Європи. З волі польського магната Потоцького на українській землі був створений острівець Еллади. У “Софіївці” кожен куточок був ілюстрацією до одного з грецьких міфів.

Пейзажі Трахтемирова

Великий півострів, утворений вигином Дніпра, знаменитий своїми історичними пам’ятками і “місцями сили”. А найголовніше – класичними для Наддніпрянської України пейзажами.

Переяслав-Хмельницький

Знаменитий тим, що в ньому більше музеїв на душу населення, ніж в будь-якому іншому населеному пункті планети: 25 музеїв на 30 тисяч городян. Визначною пам’яткою №1 є Музей народної архітектури та побуту.

Виноробні півдня країни

Виноробні півдня України (в т.ч. “Колоніст”, Центр культури вина “Шабом, “Фрумушика-Нова”, “Виноробне господарство князя Трубецького”) пропонують мандрівникам цілком якісні вина, які не поступаються європейським, і цікаві екскурсії.

Арабатська стрілка

Це найдовша коса в Європі (протяжність – 120 км). Тут найтепліше, дрібне, але чисте Азовське море. На Арабатці розташовані озера з лікувальними розсолами і б’ють гарячі термальні води.

Дерев’яні церкви

П’ять років тому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено 8 українських дерев’яних церков в Карпатах. Ці невеликі храми визнані надбанням людства – нарівні з пірамідами, палацом Версаль і храмовим комплексом Ангкор-Ват

Читати  Кумедні скарги туристів: нова порція дивних та веселих "нарікань" на відпочинок

“Подільскі Товтри”

Національний парк “Подільські Товтри” – дугоподібна гряда пагорбів (250 км завдовжки, 15-20 км завширшки) над Подільською рівниною. Тут склалися особливий мікроклімат і незвичайний рослинний світ.

Букові праліси Карпат

Букові праліси (ліси, які ніколи не вирубувалися) можна на пальцях перерахувати. Один з них – Угольсько-Широколужанський масив в Закарпатті (входить до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

Золота підкова Львівщини

Під такою назвою років тридцять тому український історик Орест Мацюк об’єднав в один маршрут замки в Олеську, Підгірцях та Золочеві. Інших так відпрацьованих маршрутів, які б стали символом цілого регіону, в Україні наразі не існує.

Покинуте місто Прип’ять

Залишене жителями після аварії на ЧАЕС, місто стало однією з найпопулярніших туристичних пам’яток України. Варто там побувати, перш ніж будівлі почнуть остаточно руйнуватися.

Вулиця Хрещатик

Центральна вулиця столиці України є архітектурним ансамблем в стилі “сталінський ампір”, що добре зберігся. При цьому в ньому чітко видно риси і форми українського бароко.

Урицькі скелі, вони ж Тустань

На півдорозі між містами Трускавець та Сколе височіють химерні скелі. Їх називають Урицькими. Інша, відоміша назва місцевості – Тустань: так називалася фортеця, зведена тут ще в IX ст.

Замок Паланок

Прекрасний зразок середньовічної фортифікаційної архітектури. Мукачівська фортеця входила до ланцюга укріплень краєм держави угорців. Їх знищили після пригнічення повстання проти австрійців в XVIII в. Тільки стіни Паланка уникли сумної долі.

Садиби Чернігівщини

Більшість садиб, що збереглися в Україні до наших днів, належать до XIX в. Такою є, наприклад, Качанівка. Вона єдина в Україні зберегла цілісний архітектурний ансамбль, що включає не тільки палац, але й господарські будівлі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *