Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Коли пандемія коронавірусу COVID-19 завершиться і що буде далі? Вчені з усього світу роблять прогнози.

Коронавірус охопив всі континенти, всі країни Європи і всі штати США. По всьому світу вводяться жорсткі карантинні заходи. Тепер вчені гадають, а скільки ж це все триватиме?



Британський прогноз

Епідемія коронавірусу у Великобританії триватиме до наступної весни і може призвести до госпіталізації 7,9 мільйона осіб, пише The Guardian, посилаючись на секретний звіт для високопоставлених чиновників британської Національної служби охорони здоров’я (NHS).

“Це перший документ, в якому керівники охорони здоров’я, які займаються цим вірусом, визнали, нібито очікують його поширення ще 12 місяців, що призведе до величезної додаткового навантаження на і без того перевантажену NHS”, – йдеться в статті.

Документ свідчить про те, що керівники охорони здоров’я готуються до того, що за цей час 80% британців заразиться коронавірусом.

Професор Кріс Вітт, головний медичний радник уряду, раніше описав цю цифру як найгірший сценарій і припустив, що реальне число виявиться меншим від цього. Проте, звіт прояснює, що чотирьох з п’яти громадян “очікує” зараження вірусом.

“Очікується, що до 80% населення буде інфіковано Covid-19 протягом наступних 12 місяців, і до 15% (7,9 млн. осіб) може знадобитися госпіталізація”, – йдеться в документі.

Читати  Bees Airline тимчасово втратить всі авіалайнери: що буде з рейсами

Також повідомляється, що, приблизно, 500 000 з 5 мільйонів осіб, які вважаються життєво важливими, оскільки вони працюють “в основних службах і критично важливій інфраструктурі”, можуть захворіти в будь-який час протягом місячного піку епідемії. У ці 5 мільйонів входять 1 мільйон співробітників NHS і 1,5 мільйона осіб у сфері соціальної допомоги.

Документ також вказує, що Служба охорони здоров’я не може впоратися з великою кількістю людей із симптомами, які необхідно перевірити, бо лабораторії знаходяться “під значним тиском”.

Відтепер тільки дуже тяжко хворі, які вже знаходяться в лікарні і люди в будинках для людей похилого віку та в’язницях, де був виявлений коронавірус, проходитимуть тестування.

Служби тестування знаходяться в такому напруженні, що навіть співробітники NHS не будуть піддані перевірці, незважаючи на їх ключову роль і ризик передачі вірусу пацієнтам.

Документ був складений групою із забезпечення готовності і реагування в надзвичайних ситуаціях і схвалений як достовірний доктором Сьюзан Хопкінс, провідною посадовою особою, що займається спалахом коронавірусу в Британії. Він був переданий керівникам лікарень і старшим лікарям в Національній службі охорони здоров’я.

Читати  Перші туристи пройшли за маршрутом Camino Podolico

Німецький прогноз

Глава громадської охорони здоров’я Німеччини заявив, що пандемія коронавірусу може зайняти до двох років, в залежності від того, коли буде розроблена вакцина проти інфекції, повідомляє Reuters.

Президент Інституту Роберта Коха Лотар Вілер вважає, що від пандемії постраждають 60 – 70% населення планети. При цьому, більшість людей зможуть одужати і в них з’явиться імунітет. Пом’якшити такий прогноз зможе тільки винайдення вакцини.

Американський прогноз

Американський професор-епідеміолог Джастін Лесслер прогнозує, що Covid-2019 не зникне, але сотень смертей щодня, як зараз, не буде, адже вкорінені захворювання поводяться інакше, ніж нові.

Вчений заспокоює, що після пандемії настане час, коли життя нормалізується: завдяки вакцині або імунітету до цього вірусу.

Лесслер звертає увагу, що після першої хвилі вразливих людей стане менше, тобто, менше і потенційних жертв вірусу. А значить, буде меншим і відсоток населення, який він атакуватиме.

Однак ця перша хвиля може бути довгою і болісною. Вчений припускає, що тільки в США вона призведе до 1,7 мільйона госпіталізацій і 170 000 смертей. Це в 5-10 разів більше, ніж річні наслідки грипу.

Читати  Student Club: Qatar Airways ввела програму лояльності для студентів з бонусами та розіграшами

Інший експерт, колишній директор Центру з контролю і профілактики захворювань США Том Фріден, вважає, що кількість постраждалих може сильно варіюватися. Поганим, але неправдоподібним варіантом він називає мільйон загиблих у Штатах.

Все залежить від вакцини

Епідеміолог Ніл Фергюсон чекає, що епідемія може тривати рік-півтора. У вже згадуваному керівництві CDC для епідемії зі схожою летальністю і заразністю йдеться про три місяці карантинних заходів (йдеться про пандемічний грип, а не коронавірусні інфекції, але в епідеміологічному плані захворювання дуже схожі).

Швидше за все, якщо інфекцію вдасться стримати так, як це сталося в Китаї, карантинні заходи будуть поступово слабшати, а медики при цьому контролюватимуть швидкість виникнення нових випадків і при загрозі нового спалаху знову повернуть найжорсткіші карантинні заходи.

Якщо нова інфекція володіє тим же сезонним характером, що і відомі легкі коронавірусні захворювання, то влітку можна очікувати зниження швидкості росту нових випадків – однак розробити, протестувати і поширити вакцину до початку осені буде дуже складно.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *